Jak zorganizovat špajzku či skříň na potraviny
Pokud se blížíte spíš k druhému případu, podíváme se na to, jak špajzku přehledně zorganizovat – abyste přesně věděli, co kde máte, co dochází – a všechno to vypadalo na pohled pěkně.
Řada tipů se naštěstí dá použít i v našich kuchyních, kde špajzku zastupuje skříňka, police, nebo pár šuplíků.
Jdeme na to?
V sáčcích uchováváme jenom zásoby, které jsme ještě nenačali. Jakmile se sáček jednou otevře, měl by se obsah přesypat do uzavíratelné nádoby.
Možná namítnete, že umíte udržet pořádek ve spíži i s řadou otevřených sáčků na mouku, cukr, luštěniny… A ano, spoustu takových už jsem viděla. Tohle uspořádání má ale jednu zásadní nevýhodu.
Není to vzhled, ani riziko rozsypání. Mluvím o potravinových molech. Jakmile si je jednou přinesete domů, můžete všechno v otevřených sáčcích vyhodit.
Pak nastává jediné řešení – všechny napadené potraviny vyhodit a kuchyň opakovaně vystříkat Biolitem nebo jiným přípravkem proti hmyzu (jedna aplikace většinou zdaleka nestačí).
Volit budete pravděpodobně mezi dvěma možnostmi: sklenice nebo plastové dózy. Já sama používám obojí.
Potraviny, které se u nás hodně točí, nebo je kupujeme ve větším množství, mám v plastových dózách s násypkou. Mouku, cukr, luštěniny, semínka na pečení, kuskus a jim podobné. Používám dózy z Ikey. Jednou z jejich výhod je, že bývají v nabídce hodně dlouho, takže si stejný typ můžete postupně dokupovat (stoprocentně to neplatí, jeden typ, který používám, už v nabídce po pár letech skončil).
Plastové dózy má v běžné nabídce většina obchodů s domácími potřebami. Docela hezký výběr má Orion (mají i šikovné hranaté dózy, které v ČR dlouho nebyly k sehnání), ve stálé nabídce je mají i v Kiku. Zmíněná Ikea má i větší úložné krabice, do kterých můžete vysypat třeba mouku a postupně ji odebírat hrníčkovou odměrkou (je to pohodlnější, než např. přesypávání ze sklenice).
Pořídit si můžete buďto sklenice s patentním uzávěrem – nebo šroubovačky. Sklenice s patentním uzávěrem má opět Ikea, pěkné najdete i v Pepcu nebo Nanu Nana (ty z Ikea mají kvalitnější uzávěr).
Se šroubovacími sklenicemi je to ještě jednodušší – prostě použijte, co máte doma. Skleničky od okurek, marmelád, majonézy…
Tuhle skladovací metodu používá třeba Jamie Oliver – vždycky, když vytáhne šuplík s ingrediencemi, objeví se řada malých skleniček se vším možným 🙂
Ukládání do sklenic má ještě jednu výhodu. Většinou je máte doma (nebo se vám průběžně nastřádají), takže si nákupem všeho najednou neuděláte díru do peněženky. A hezké dózy si můžete v klidu dokupovat postupně.
Při rovnání myslete i na to, že chcete mít věci po ruce tam, kde s nimi pracujete. Pokud máte jednu skříň na všechno, asi vám bude stačit metoda „co používám často, dám dopředu, ostatní dozadu).
Ale jestli máte větší kuchyň, dejte si věci na vaření ke sporáku, věci na pečení blíž k pracovní desce…
Já sama jsem při zařizování mé aktuální kuchyně zvolila šuplíky – a jsem s tímto řešením neuvěřitelně spokojená. Stačí vytáhnout zásuvku – a vidím úplně všechno, co v ní mám.
<<< Odložte si ho na Pinterest!